Site icon ORAŠJE NEWS

Problemi sa školstvom u Orašju

U inbox portala smo dobili članak koji se bavi problematikom školstva i određenim nelogičnostima naše vlasti kada je u pitanju uređenje škola i vrtića. Dobiveni tekst u nastavku  prenosimo u cijelosti
-Djeca su krenula u novu školsku godinu. Sve osnovne škole u našoj županiji su u prošloj školskoj godini 23/24. imale ukupno oko 1480 učenika. I zadnjih 10-ak godina svake školske godine smanjuje se njihov broj za oko stotinu učenika. Svaka je škola s problemima koji nas godinama okupiraju, prvenstveno sa smanjenim brojem djece, ali i mnogim drugim koje ne mogu sada iznositi. Roditelji, djeca i nastavnici ih najbolje znaju.
Ovdje se želim tek osvrnuti na osnovnu školu u Orašju i na djecu koja ni kriva ni dužna moraju ići u takvu osnovnu školu. Najprije su iz vlasti rekli, srušit će staru osnovnu školu jer je dotrajala, vele prošao vijek trajanja. Preselit će djecu u noviju, srednju školu. Pa će izgraditi vrtić, vele puno djece čeka na upis, nemaju ih gdje smjestiti u postojeći. Za vjerovati je da je tako. Ali znamo da neke osnovne škole u nekim našim mjestima uglavnom zjape prazne, recimo Kostrču.
I sad vidimo, školu još nisu srušili. Očito je sad kasno za ovu školsku godinu. Ostaje valjda za slijedeće ljeto. Ali vidimo, zgrada vrtića se gradi. I ogradili su to gradilište. Izgleda čak propisno. A grade ga na školskom igralištu. Koje je uništeno, ne postoji više. A svojevremeno, uloženo je u njegovu gradnju, puno. Bojim se, očito i previše. Olako smo ga zatrli. A i djeca sada kad dolaze u školu imaju put kojim jedino mogu proći do ulaza u školu i istim putem nazad iz škole. Igre nema! Nemaju gdje. Kontaju neki, valjda imaju mobitele pa im je to dovoljno. Po meni, žalosno. A pitam se, zašto se stara osnovna škola onda nije srušila na vrijeme, za ljetnih ferija, djecu preselilo u zgradu stare srednje škole, kako je i bilo obećavano. Pa se čak možda mogla iskoristiti i temeljna ploča osnovne škole da se na njoj izgradi novi vrtić, ako uopće ima potrebe da se tu gradi. Ostalo bi onda i školsko igralište na životu. Za ušteđeni novac, moglo se ekstra modernizirati školsko igralište s gumenom podlogom, novim golovima, koševima i drugim nekim sadržajima za djecu. To bi sigurno potaklo djecu na sport. A i roditelji bi vidjeli da se nešto pozitivno napravilo. A djeca ne bi morala imati ovakav prolaz u školu i iz škole. Ili zašto se nije organizirao dodatni vrtićki smještaj u osnovnoj školi u Kostrču. Mnogim roditeljima bi to zasigurno bilo prihvatljivo. Mnogima bi bilo i usputno. Kostrčka škola, prilagođena, dobila bi novu svrhu i smisao. Prostora u školi i oko te škole u dvorištu ima, rekao bih napretek.
A mi, što smo mi uradili. Vidimo što se radi. Rezultate vidimo:
· Djeca hodaju iza rešetki do škole i iz škole. Izvan nastave, aktivnosti u školskom dvorištu zabranjene, normalno, opasno je, gradilište je!
· Školsko igralište uništeno, ne postoji više,
· Stara škola u Kostrču zjapi neupotrebljena,
· Stara osnovna škola u Orašju kojoj je prošao vijek trajanja – tako sama vlast tvrdi, i dalje prima djecu – valjda ipak nije opasno, dok vlast ne kaže da je opasno!
Da li je vama ovo normalno? Meni nije.
Exit mobile version